Scheiden of blijven

Scheiden of blijven?

Scheiden of blijven? Weinig vragen veroorzaken zoveel twijfel en slapeloze nachten als deze. Of je een langdurige relatie hebt of net iemand hebt gevonden, deze vraag is altijd actueel.

Als praten met je partner niet lukt, maar de onrust en onvrede in je leven maar blijven groeien? Wanneer besluit je dat er geen oplossing is en je maar beter kunt scheiden, en wanneer is het de moeite waard te blijven? Elke relatie is het waard om voor te vechten, en wanneer er kinderen in het spel zijn, misschien nog wel een paar rondes extra.

Ook wanneer de situatie in de relatie uitzichtloos is, kan het toch moeilijk zijn om uit elkaar te gaan. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld: de huidige huizenmarkt, onzekerheid als gevolg van de pandemie, angst voor eenzaamheid, financiële achteruitgang wanneer je uit elkaar gaat en een andere leefomgeving.

Een ideale oplossing of beslissing bestaat niet. Daarom is het belangrijk samen te bepalen welke voor- en nadelen het zwaarst wegen. Er spelen veel emoties mee waardoor het niet gemakkelijk is de situatie rationeel te bekijken. Juist dan is het belangrijk goed doordachte afwegingen te maken omdat er veel van jullie beslissing afhangt.

Wees ook eerlijk over wat jullie vinden en voelen en bespreek wat je graag zou willen. Op basis daarvan kunnen jullie dan besluiten tot scheiden of blijven.

 

Redenen om te scheiden kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • De een geeft geld uit als water, de ander houdt liever de hand op de knip. Een verschil in uitgavenpatroon zorgt geheid voor heibel.
  • Het lege-nest-syndroom. Veel stellen blijven (onbewust) samen voor de kinderen, om zodra de kinderen uit huis zijn te ontdekken dat er eigenlijk niet meer zoveel over is.
  • Slechte communicatie. Langdurige relaties vereisen regelmatig een goed gesprek. Wees duidelijk, want niets is zo killing als onuitgesproken ergernissen en wederzijds onbegrip.
  • Betekent niet voor alle stellen meteen einde oefening, maar blijkt op de lange termijn toch de doodsteek.
  • Wanneer er te veel gebeurt. Je hoort weleens dat een hoop leed zorgt voor een sterkere band, maar het kan juist ook helemaal de andere kant op gaan.
  • Wanneer de ander kampt met psychische problemen. Iedereen zit weleens een tijdje minder lekker in z'n vel, maar grote psychische problemen zijn een ander verhaal.
  • Niet genereus zijn tegenover de ander. Met aardig zijn voor elkaar en de ander tegemoet komen, heb je het recept voor een gelukkige relatie te pakken.

Redenen om te blijven kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Je houdt nog van elkaar En ‘houden van’ is toch echt een gevoel. Net als blijdschap, boosheid of angst. Het komt, het blijft een tijdje hangen, het gaat weer weg, om vervolgens na een poos weer terug te keren.
  • Jullie hebben samen veel opgebouwd, meegemaakt en gedeeld. Kijk naar je leven zoals het nu is en stel je dan dat leven voor zonder je partner.
  • (Thuiswonende) kinderen. Laat één ding duidelijk zijn. Als er kinderen in het spel zijn, dan is het veel waard om bij elkaar te blijven en opnieuw in de relatie te investeren.
  • Jullie zijn beiden bereid ‘water bij de wijn te doen’ en jullie verwachtingen ten aanzien van je partner en je relatie bij te stellen.
  • Je financiële positie. Geld is slechts bijzaak, maar het is wel goed om erbij stil te staan wat de gevolgen zijn bij een scheiding voor je toekomstige maandelijks te besteden bedrag.
  • Je sociale omgeving behouden, en die van de kinderen
  • Je bent beiden bereid je eigen aandeel in de situatie kritisch te bekijken. Als je tot de conclusie komt dat jullie probleem vooral aan bepaalde omstandigheden ligt, dan is het belangrijk om daar eerst naar te kijken.

 

Is scheiden van tafel en bed een goed alternatief?

Veel mensen denken dat scheiden van tafel en bed een alternatief of tussenoplossing is voor een definitieve scheiding. Dat ze al van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen en dus geen echtscheidingsconvenant of een ouderschapsplan hoeven op te stellen. Niets is minder waar: een scheiding van tafel en bed heeft net zoveel consequenties als een ‘gewone’ scheiding. In feite is het zelfs precies hetzelfde (financieel, fiscaal, praktisch), op één ding na: je bent voor de wet nog steeds ‘een beetje getrouwd’. En als je binnen drie jaar toch weer bij elkaar komt, ‘herleeft’ het huwelijk zonder dat je opnieuw hoeft te trouwen. Maar dat is dan ook het enige verschil.

 

Tip! Wil je meer weten over de financiële gevolgen van een scheiding? Lees er hier meer over.

Hulp bij huwelijksproblemen

Een huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Deze hoeven dus ook niet direct een reden te zijn tot scheiden. Het is wel belangrijk dat de huwelijksproblemen niet blijvend de overhand krijgen.

Vaak is het moeilijk samen tot een oplossing voor de huwelijksproblemen te komen. Dan kun je samen met een mediator onderzoeken of je wensen en verlangens nog voldoende overeenkomen. Met de hulp van een mediator kun je onderliggende patronen op het spoor komen en de wirwar van emoties en gedachten ontrafelen. Hierdoor kan je relatie uit de negatieve spiraal komen. Als jullie beiden bereid zijn te ‘vechten’ voor jullie relatie, realiseer je beiden dan dat dit tijd, energie en doorzettingsvermogen vereist. Maak beiden kenbaar wat je graag zou willen en onderhandel daar openhartig samen over.

Bepaal voor jezelf wat je minimaal nodig hebt om deze relatie voort te zetten. Kan jouw partner je dit geven? Kan jij het je partner geven? De ideale situatie bestaat niet; compromissen sluiten is een belangrijk onderdeel van iedere relatie. Wees realistisch in je verwachtingen. Af en toe is het goed om jezelf een spiegel voor te houden. Met reflecteren vergroot je het inzicht in jezelf waardoor je je eigen gedrag kunt bijsturen of verbeteren.

De voordelen van Schaeffer Mediation bij wel of niet scheiden:

  • Het eerste gesprek is altijd gratis en 100% vertrouwelijk,
  • Geen wachtlijsten,
  • Onafhankelijke en gecertificeerde mediator,
  • Veel ervaring (meer dan 300 stellen begeleid),
  • Sneller en goedkoper dan hulp d.m.v. een advocaat,
  • Subsidieregelingen mogelijk,
  • Jullie krijgen de regie en het overzicht weer terug.

Twijfel je of je wel of niet moet gaan scheiden en wil je vrijblijvend en discreet advies of hulp bij scheiden? Neem dan contact met ons op en bespreek jouw situatie. Wij helpen je graag met de vraag ‘scheiden of blijven?’

Download gratis

Handige checklist als je wilt scheiden

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen.
Download gratis

Lees ook 

Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden.
Lees meer

Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor het eerst verantwoordelijk voor de kinderen.
Lees meer

Mediation na een scheiding

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators zorgvuldig en aandachtig en geven in de gesprekken ruimte aan alle emoties.
Lees meer
1 2 3 7

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Bel Mediator Herman: 06 24 10 40 77
Herman Schaeffer
Mediator
foto-footer
© 2024 Gemaakt door CustomerScope
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram