Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

 

Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor het eerst verantwoordelijk voor de kinderen.

Hoe zorg je ervoor dat de vakantie voor jou en je kinderen een fijne en ontspannen tijd wordt? Wij geven je hieronder tips en wensen jullie veel mooie herinneringen.

Lees ook: https://schaeffer-mediation.nl/huwelijk/ouderschapsplan

Begin op tijd met plannen

Vakantie is bedoeld om bij te komen van alle drukte en stress in het afgelopen jaar. Zeker als daar ook nog scheidingsperikelen bij kwamen kijken. Goede en duidelijke afspraken met je ex-partner zijn dan van extra belang. Drie weken Frankrijk en daarna nog drie weken Spanje is voor de kinderen wellicht niet gunstig. Geef elkaar ook wat speling bij de overdracht. Kom niet midden in de nacht thuis na je vakantie, terwijl je ex-partner de volgende ochtend met de kinderen moet vertrekken voor een lange reis. En: afspraak is afspraak. Wijk niet (op het laatste moment) af van wat jullie samen hebben afgesproken.

Handige tip! Maak al vroeg in het jaar een verdeling van de vakantieweken.

Verplaats je in je kind

Bespreek met je ex-partner wat een juiste verdeling is van de verschillende vakanties. Allebei drie weken is natuurlijk heel overzichtelijk. Maar voor jonge kinderen is drie weken vaak te lang om één van hun ouders te missen. Zeker als het de verzorgende ouder is.

Als er sprake is van een gespannen sfeer tussen jou en je ex-partner, voelt het voor kinderen onrustig en onveilig om de andere ouder een aantal weken te moeten missen. Overweeg om niet langer dan een week achter elkaar weg te gaan, afgewisseld met een weekend bij de andere ouder.

Oudere kinderen willen vaak graag een deel van hun vakantie thuis ‘chillen’ en optrekken met hun vrienden. Daar is geen ruimte voor als ze met beide ouders op vakantie gaan. Hou dus ook rekening met hun wensen.

Houd het overzichtelijk

Leg in zo’n eerste vakantie na de scheiding de lat niet te hoog voor jezelf en de kinderen. Maak geen ingewikkelde en veeleisende reisplannen. Houd het overzichtelijk, met genoeg ruimte en rust voor jou en je kinderen. Combineer het bijvoorbeeld met een bevriend gezin of familie, zodat je af en toe ook tijd voor jezelf hebt. Of boek een familiereis, waar veel uit handen wordt genomen. Ook zijn er speciale campings voor alleenstaande ouders.

Help je kinderen het overzicht te bewaren door te werken met een kalender waarop ze kunnen zien welke dagen/weken ze waar zijn en wanneer ze met welke ouder op vakantie gaan.

Vergeet de paspoorten of identiteitskaarten niet

Vergeet de paspoorten of identiteitskaarten van je kinderen niet. Bespreek met je ex-partner wanneer en hoe de paspoorten worden overgedragen.

Vraag toestemming

Als je alleen op reis gaat met kinderen vraag dan toestemming aan je ex-partner. Om de toestemming aan te tonen, heb je een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dit kan worden gedownload op rijksoverheid.nl. Per kind dien je dit in te vullen en door beide ouders laten ondertekenen. Naast dit formulier is het verstandig dat gescheiden ouders op reis het volgende meenemen:

  • een recent uittreksel uit het gezag register van elk kind en/of, indien van toepassing, een uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang/zorgregeling
  • een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind en/of de geboorteakte van het kind (denk aan een vertaling!)
  • een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken
  • een kopie van het ouderschapsplan
  • een kopie van het retourticket.

Zorg voor contactmomenten

Niet alleen voor jou maar ook voor je kinderen is het enorm wennen om voor het eerst zonder de andere ouder op vakantie te gaan. Zorg er voor dat ze hem/haar af en toe kunnen bellen om ervaringen te delen. Gun dit je ex-partner. Andersom zou je dit ook prettig vinden. Ook is het verstandig contact op te nemen met je ex-partner als er iets vervelends is gebeurd.

Heb je vragen over bijvoorbeeld aanpassingen in het ouderschapsplan, de verdeling van de vakanties of wil je meer weten over scheiden en wat er allemaal bij komt kijken. Maak een afspraak voor een vrijblijvend en gratis eerste gesprek bij mij aan tafel.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/vraag-en-antwoord/heb-ik-toestemming-nodig-om-alleen-met-mijn-kind-te-reizen

 

Download gratis

Handige checklist als je wilt scheiden

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen.
Download gratis

Lees ook 

Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden.
Lees meer

Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor het eerst verantwoordelijk voor de kinderen.
Lees meer

Mediation na een scheiding

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators zorgvuldig en aandachtig en geven in de gesprekken ruimte aan alle emoties.
Lees meer
1 2 3 6

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Bel Mediator Herman: 06 24 10 40 77
Herman Schaeffer
Mediator
foto-footer
© 2024 Gemaakt door CustomerScope
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram