Herman Schaeffer

Levenslessen geven mij de juiste bagage

Van teleurstelling naar bemoediging

Als ik terugkijk speelde conflict een belangrijke rol in mijn leven en heb ik op allerlei manieren bemiddeld, privé en in mijn werk. Al noemde ik dat toen geen mediation. Wat voor mij uiteindelijk bepalend is geweest, is een nogal heftige periode in mijn leven, de tijd dat ik predikant ben geweest binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken. In 2012 heb ik dat werk na tien jaar knokken neer moeten leggen vanwege een nogal heftige burn out – conflicten hadden me uitgeput. Allerlei liefdes waren in die tijd uitgedoofd – de liefde voor mijn vrouw, voor God, voor de kerk en ook voor mezelf. En de meeste liefdes kwamen ook niet meer terug. Ik ben gescheiden, God kwijtgeraakt en heb afstand genomen van de kerk. Gelukkig kwam de liefde voor mezelf uiteindelijk weer terug, mijn liefde voor God kreeg een andere (meer aardse) vorm – en later heb ik zelfs een nieuwe levenspartner gevonden: Jolanda Tempelman, die ook mijn partner in business is geworden!

Helpen je eigen weg te vinden
Al deze ervaringen hebben mij heel veel geleerd, en met die levenslessen in mijn bagage ben ik het beste met mijn ervaringen gaan doen wat ik kon vinden: ik ben mediator geworden! Omdat ik in mijn leven dus vrij veel conflict van nabij heb meegemaakt, heb ik daarbij nogal wat begeleiding gezien van mensen die dachten dat ze dat wel konden. Ik heb daarbij ervaren dat lang niet alle ‘hulp’ ook daadwerkelijk hulp is. Wat een nachtmerrie als de ‘helper’ precies denkt te weten wat goed voor je is, terwijl alles in jezelf zich ertegen verzet. De echte helper stelt zich niet als ‘expert’ (=betweter!) tegenover je op, maar sluit juist aan bij jou en bij wat voor jou belangrijk is. Hij luistert aandachtig en betrokken. Tegelijk kan hij ook eerlijk zijn eigen gevoel en visie laten zien – niet als een correctie op jouw emoties en overtuigingen, maar als een andere manier van kijken die je kan inspireren om je eigen weg te vinden. Daar leer je van! Zo’n helper wil ik zijn in mijn werk als coach en mediator. Zoals het Gandhi het zo mooi zegt: “Alles wat je voor mij doet, zonder mij – doe je tegen mij.” Alles wat ik in mijn werk voor je doe, doe ik samen met je. Mediation is per slot van rekening samen werken.

Je eigen keuzes maken
Als je door mij begeleid wordt, zet ik alles wat ik geleerd heb in om jou te helpen je eigen keuzes te maken – jou én de ander die met jou bij mij aan tafel zit. Zo ben ik een vertrouwenspersoon voor twee of meer mensen voor wie het onderlinge vertrouwen flink onder druk staat. Mediation – een moedige maar zeer veelbelovende uitdaging! Heb jij een conflict? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Schaeffer Mediation Zwolle, sinds 2015

neem direct contact op en bel herman schaeffer 06 24 10 40 77