Mediation na een scheiding

Mediation na een scheiding

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators zorgvuldig en aandachtig en geven in de gesprekken ruimte aan alle emoties. Dit is meestal nodig, om verder te kunnen komen in het proces.

Het proces is geen mooie rechte lijn, maar verloopt met de nodige ups en downs. De mediator helpt jullie hierbij en zorgt voor een deskundige afwikkeling van de scheiding.

 

Maar hoe ga je nou verder na de scheiding?

Alles wat er tussen jullie was is verdeeld. Misschien ben of zijn jullie beiden verhuisd. Alle afspraken staan op papier. Als er kinderen zijn, is er een ouderschapsplan met hierin afspraken over de zorgverdeling en de verdeling van de kosten.

Na een scheiding gaan beide partners ook hun eigen weg, bouwen elk een eigen leven op en vaak met een nieuwe partner. Het komt echter regelmatig voor dat er afspraken die nog een tijd doorwerken (zoals een omgangsregeling en alimentatie) moeten worden aangepast. En niet altijd is de communicatie tussen de ex-partners goed genoeg om hier samen uit te komen. Dan is een mediationtraject een uitkomst. Tijdens de mediation kan met behulp van de mediator worden besproken wat er moet worden aangepast en hoe dat het beste kan.

 

Redenen voor mediation na de scheiding zijn:

  • Aanpassingen in het ouderschapsplan,
  • Nieuwe berekeningen voor partneralimentatie en/of kinderalimentatie,
  • Maken van deelafspraken,
  • Verbeteren van de communicatie.

Ouderschapsplan aanpassen

Als jullie samen kinderen hebben, blijven jullie met elkaar verbonden, en het kan dan voorkomen dat er een tijd na de scheiding nieuwe afspraken over de kinderen moeten worden gemaakt. Het kan nodig zijn de afspraken over de omgangsregeling aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Het kan nodig zijn nog eens te praten over de lijn die jullie als ouders samen willen uitzetten voor de opvoeding. De mediator kan jullie hierbij helpen.

 

Alimentatie aanpassen

Indien er wijzigingen in het inkomen van één of beide partijen hebben plaatsgevonden is het wenselijk om nieuwe afspraken te maken over partner- en/of kinderalimentatie. Vaak komen ex-partners hier samen wel uit, maar soms lukt dat niet of niet goed genoeg en dan is het goed om een mediator te vragen deze gesprekken te begeleiden en waar nodig nieuwe berekeningen te maken.

Deelafspraken maken

Het komt ook voor dat een scheiding via advocaten wordt geregeld, maar dat dat maar voor een deel lukt. Als de rechter van mening is dat hij niet degene is die bepaalde beslissingen moet nemen, kan hij jullie alsnog naar een mediator doorverwijzen. Zeker als jullie samen kinderen hebben, brengt een uitspraak van de rechter niet altijd de gewenste oplossing. Want als één van beiden het niet eens is met die uitspraak, dan is er een kans dat die afspraak niet of onvoldoende wordt nageleefd, en dat leidt alsnog tot ontevredenheid en onrust.

Communicatie verbeteren

Helaas komt het bij een scheiding ook nogal eens voor dat er bij één of beide ex-partners veel wrok en pijn zit om dat wat tot de scheiding heeft geleid. En dan is het vaak lastig om op goede voet met elkaar te blijven omgaan. Dan kan het nodig zijn om na de scheiding te leren op een betere manier met elkaar te communiceren. Niet zelden is dit één van de redenen waarom een rechter naar mediation verwijst.

 

Tip! Wil je meer weten over de financiële gevolgen van een scheiding? Lees er hier meer over.

Het nazorggesprek, ook bij de mediator!

Het komt steeds vaker voor: een nazorggesprek bij de mediator, een jaar na de scheiding. Bijvoorbeeld om te kijken of het ouderschapsplan nog steeds goed werkt. De mediator kent jullie persoonlijke voorgeschiedenis. En vanuit deze kennis en ervaring kan hij jullie adviseren over mogelijke aanpassingen, bijvoorbeeld in het ouderschapsplan.

Denk je dat een nazorggesprek met een mediator iets voor jullie zou kunnen zijn? Neem dan direct contact op en bel mij, Herman Schaeffer, op 06 24 10 40 77.

Download gratis

Handige checklist als je wilt scheiden

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen.
Download gratis

Lees ook 

Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden.
Lees meer

Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor het eerst verantwoordelijk voor de kinderen.
Lees meer

Mediation na een scheiding

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators zorgvuldig en aandachtig en geven in de gesprekken ruimte aan alle emoties.
Lees meer
1 2 3 7

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Bel Mediator Herman: 06 24 10 40 77
Herman Schaeffer
Mediator
foto-footer
© 2024 Gemaakt door CustomerScope
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram