Mediation bij echtscheiding

SCHEIDINGSMEDIATOR

Plan een GRATIS kennismaking

Waarom een scheidingsmediator?

small logo
Door het besluit te gaan scheiden, belandt u in een moeilijke en onzekere levensfase. Veel zal anders worden, maar hoe?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een scheidingsmediator in te schakelen bij het proces van echtscheiding. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

Begeleiding en ondersteuning

Een scheidingsmediator is een neutrale derde partij die professionele begeleiding en ondersteuning biedt aan beide partners tijdens het scheidingsproces. Ze zijn opgeleid om te helpen bij het oplossen van conflicten, het verbeteren van de communicatie en het vinden van gezamenlijke oplossingen.

De voordelen van Schaeffer scheidingsmediation.

Het eerste gesprek is altijd gratis en 100% vertrouwelijk
Onafhankelijke en gecertificeerde mediator
Sneller en goedkoper dan hulp d.m.v. een advocaat
Subsidieregelingen mogelijk
Je krijgt de regie en het overzicht weer terug
Vraag een gratis adviesgesprek aan

Contactaanvraag huwelijksmediation

Naam(Vereist)
Untitled(Vereist)

Verminderde conflicten

Een mediator kan helpen de communicatie tussen de partners te verbeteren en conflicten te verminderen. Ze creëren een veilige omgeving waarin beide partijen hun zorgen en behoeften kunnen uiten. Door openlijk te praten en naar elkaar te luisteren, kan de mediator helpen bij het vinden van gezamenlijke oplossingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Kinderen en ouderschap

Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan een scheidingsmediator helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Ze kunnen ouders begeleiden bij het nemen van beslissingen over de opvoeding, het ouderschapsschema, de kinderalimentatie en andere zaken die verband houden met de kinderen. Het belang van de kinderen staat hierbij centraal.

Kostenbesparing

In vergelijking met een langdurige juridische strijd kan het inschakelen van een scheidingsmediator kosteneffectiever zijn. Het proces van mediation is doorgaans sneller en minder juridisch beladen dan een gerechtelijke procedure. Bovendien kunnen de kosten worden gedeeld tussen beide partners, wat vaak voordeliger is dan het inhuren van individuele advocaten.

Maatwerkoplossingen

Een scheidings mediator helpt bij het vinden van oplossingen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften en belangen van beide partijen. Ze moedigen creativiteit aan en helpen bij het opstellen van afspraken die voor beide partijen acceptabel zijn. Dit kan leiden tot duurzamere overeenkomsten waar beide partijen tevreden mee zijn.

Het is belangrijk op te merken dat een mediator geen juridisch advies geeft, maar eerder fungeert als een bemiddelaar tussen de partners. Ze kunnen echter wel informatie verstrekken over juridische procedures en helpen bij het opstellen van juridisch bindende documenten, zoals een echtscheidingsconvenant.

Download gratis

Handige checklist als je wilt scheiden

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen.
Download gratis

Hoe verloopt het mediationproces bij een scheiding?

Het mediationproces bij een scheiding kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de afspraken tussen de partijen en de mediator. Over het algemeen zijn er echter enkele stappen die vaak voorkomen in het mediationproces.
We hebben het verloop van het mediationproces voor je op een rijtje gezet:

Kennismaking en contract

In de eerste fase van het mediationproces vindt er een kennismakingsgesprek plaats tussen de mediator en beide partners. Tijdens dit gesprek wordt het mediationproces uitgelegd, de rol van de mediator toegelicht en de verwachtingen besproken. Als beide partijen besluiten om door te gaan, worden er doorgaans afspraken vastgelegd in een mediation overeenkomst of contract.

Inventarisatie van kwesties

De mediator helpt beide partijen om alle relevante kwesties in kaart te brengen die moeten worden besproken en opgelost, zoals eigendommen, financiën, ouderschap en eventuele andere specifieke zaken die verband houden met de scheiding. Dit helpt ervoor te zorgen dat alle belangrijke onderwerpen aan bod komen tijdens de mediation.

Informatieverzameling

Beide partijen verstrekken de benodigde informatie en documentatie aan de scheidingsmediator om een duidelijk beeld te krijgen van hun financiële situatie, gezinsomstandigheden, bezittingen, schulden en andere relevante informatie. Dit helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen tijdens de onderhandelingen.

Kinderen en echtscheiding

Muriël Bosgra is kindbehartiger en samenwerkingspartner van Herman Schaeffer. Zij is ervaren in het praten met kinderen van ouders die gaan scheiden. Muriël ondersteunt ouders bij het opstellen van het ouderschapsplan door ook met de kinderen te praten. Zodat hun stem in de echtscheiding is gewaarborgd.
Plan een vrijblijvende kennismaking

Onderhandelingen en communicatie

De scheidingsmediator begeleidt de onderhandelingen tussen de partners en faciliteert de communicatie tussen hen. Ze moedigen een respectvolle dialoog aan en helpen om misverstanden of conflicten te verminderen. De mediator kan technieken en strategieën aanreiken om tot gezamenlijke beslissingen te komen en beide partijen te laten voelen dat hun belangen gehoord en serieus genomen worden.

Opstellen van overeenkomsten

Wanneer er overeenstemming wordt bereikt over alle kwesties, helpt de mediator bij het opstellen van de nodige juridische documenten, zoals een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan. Deze documenten leggen de afspraken vast die tijdens de scheidings mediation zijn gemaakt. Het is belangrijk op te merken dat de mediator doorgaans geen juridisch advies geeft, dus het kan raadzaam zijn om de overeenkomsten door een advocaat te laten controleren voordat ze definitief worden.

Afsluiting en nazorg

Nadat de overeenkomsten zijn opgesteld en ondertekend, wordt het mediationproces afgerond. De mediator kan nog steeds beschikbaar zijn voor eventuele vragen of follow-up, maar de hoofdtaak is voltooid. De partijen kunnen vervolgens de overeenkomsten inbrengen bij de rechtbank voor goedkeuring en uitvoering.

Het is belangrijk op te merken dat het mediationproces flexibel is en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en omstandigheden van beide partners. De mediator speelt een cruciale rol bij het begeleiden van de gesprekken en het creëren van een veilige en respectvolle omgeving voor beide partijen om samen te werken aan het vinden van oplossingen.
Ja, ik plan een gratis kennismakingsgesprek
hoe stel ik een ouderschapsplan op

Download gratis

Hoe stel ik een ouderschapsplan op?

Een ouderschapsplan schept duidelijkheid en structuur voor alle betrokkenen in het tumult rond een scheiding. Het ouderschapsplan is verplicht om op te stellen voor ouders die uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben.
Download gratis

Behandelt de scheidingsmediator ook de financiële zaken?

Ja, een scheidingsmediator kan zeker helpen bij het behandelen van financiële zaken tijdens het scheidingstraject. Financiële kwesties zijn vaak een belangrijk onderdeel van een echtscheiding en kunnen onder andere betrekking hebben op de verdeling van bezittingen, schulden, alimentatie en pensioenen. De mediator kan een rol spelen bij het faciliteren van de discussies en onderhandelingen over deze financiële aspecten.

De scheidingsmediator kan jou helpen met de volgende financiële zaken:
De mediator kan beide partners begeleiden bij het inventariseren van alle bezittingen en schulden die verdeeld moeten worden. Dit omvat bijvoorbeeld onroerend goed, bankrekeningen, investeringen, voertuigen, schulden en andere financiële activa of verplichtingen. Door een duidelijk beeld te krijgen van de financiële situatie, kunnen beide partijen beter geïnformeerde beslissingen nemen.
De scheidings mediator helpt bij het faciliteren van onderhandelingen over financiële zaken. Ze kunnen helpen bij het identificeren van mogelijke opties voor de verdeling van bezittingen en schulden en het bereiken van een evenwichtige en eerlijke regeling. De mediator kan ook informatie verstrekken over wettelijke richtlijnen en mogelijke consequenties van bepaalde financiële keuzes.
Als er sprake is van alimentatie, kan de mediator helpen bij het berekenen van het bedrag op basis van de relevante richtlijnen en factoren, zoals inkomen, levensstandaard, behoeften van de partijen en eventuele kind gerelateerde kosten. De mediator begeleidt de partners bij het bespreken van alimentatiekwesties en helpt bij het bereiken van een overeenkomst die voor beide partijen redelijk is.
De mediator kan adviseren over de verdeling van pensioenen en andere pensioenrechten. Ze helpen bij het begrijpen van de wettelijke regels met betrekking tot pensioenverdeling en mogelijke opties voor verdeling bespreken, zoals verevening of conversie van pensioenrechten.
In complexere financiële situaties kan de scheidings mediator samenwerken met financiële experts, zoals accountants of financieel planners, om gedetailleerd advies te geven en te helpen bij het vinden van oplossingen die voldoen aan de behoeften van beide partijen.
Het is belangrijk op te merken dat een scheidingsmediator geen specifiek financieel advies geeft, maar eerder faciliteert en begeleidt bij het bespreken en nemen van financiële beslissingen. Indien nodig kan het raadzaam zijn om een financieel adviseur of een advocaat met expertise op het gebied van echtscheidingszaken te raadplegen om specifiek financieel advies te krijgen.
Ja, ik plan een gratis kennismakingsgesprek

Het ouderschapsplan opstellen 
tijdens de scheidingsmediation

Het ouderschapsplan is verplicht om op te stellen voor
ouders die uit elkaar gaan en minderjarige kinderen
hebben. Dit geldt zowel voor samenwonenden,
getrouwde stellen en geregistreerd partners.
Lees meer over het ouderschapsplan

Is een scheidingsmediator sneller en goedkoper?

Over het algemeen kan het inschakelen van een scheidingsmediator leiden tot een snellere en kosteneffectieve afwikkeling van een echtscheiding in vergelijking met een langdurige juridische strijd. Hieronder geven we enkele redenen waarom dit het geval kan zijn:

Efficiëntere communicatie en onderhandeling

Een scheidingsmediator faciliteert de communicatie tussen de partijen en helpt bij het verbeteren van de onderlinge verstandhouding. Dit kan leiden tot een efficiëntere onderhandeling en besluitvorming, waardoor het proces sneller kan verlopen.

Gedeelde kosten

Bij mediation delen beide partijen meestal de kosten van de scheidingsmediator. Dit is vaak kosteneffectiever dan het inhuren van individuele advocaten, vooral als de scheiding complexe financiële of juridische kwesties met zich meebrengt.

Minder gerechtelijke kosten

Een gerechtelijke procedure brengt doorgaans aanzienlijke kosten met zich mee, zoals advocaatkosten, gerechtskosten en mogelijk experts. Door te kiezen voor mediation vermijdt men veel van deze kosten, omdat het proces buiten de rechtbank plaatsvindt.

Snellere afwikkeling

Mediation kan over het algemeen sneller verlopen dan een gerechtelijke procedure. In plaats van te wachten op beschikbare gerechtelijke data en juridische procedures, kunnen de partijen hun eigen tempo bepalen bij het regelen van kwesties tijdens de mediation.

Flexibiliteit en maatwerkoplossingen

Mediation stelt de partijen in staat om flexibelere en op maat gemaakte oplossingen te vinden die specifiek zijn afgestemd op hun behoeften en belangen. Dit kan resulteren in duurzamere overeenkomsten en minder kans op langdurige geschillen in de toekomst.
Het is echter belangrijk op te merken dat de snelheid en kosten van een scheiding afhankelijk zijn van de complexiteit van de zaak, de bereidheid van beide partijen om samen te werken en de specifieke omstandigheden rond de echtscheiding. In sommige gevallen, zoals bij ernstige conflicten of onverzoenlijke meningsverschillen, kan mediation mogelijk niet geschikt zijn en kan een gerechtelijke procedure noodzakelijk zijn.

Het is verstandig om met een scheidingsmediator te overleggen en juridisch advies in te winnen om een weloverwogen beslissing te nemen over de beste aanpak voor jouw specifieke situatie.
Ja, ik plan een gratis kennismakingsgesprek

Reviews

  • zeer prettige ervaring
    Herman is iemand die echt luistert. Hij is open en eerlijk. Ik heb de gesprekken met Herman als zeer prettig ervaren. Ik zou een ieder die een mediator nodig heeft hem aanbevelen.
    20-12-2022 Petra , Zwolle
    Prettige begeleiding
    Luistert goed naar beide partijen, coacht op een prettige en rustige manier.
    20-11-2021 Erika,  Zwolle
    zeer prettige ervaring
    Ik voelde mij op mn gemak
    De gesprekken waren heel gemoedelijk, we konden onze wensen als ouders uitspreken!
    Deze wensen werden dan ook vakkundig door Herman beschreven!
    31-07-2021 Anita, Elburg
  • Goede luisteraar en observator, ziet wat er echt aan de hand is
    Snapt perfect wanneer het over emotie en wanneer het over zakelijke afspraken moet gaan. En ook als het één het ander is de weg zit.
    21-01-2021 Greta, Heerde
    Herman heeft ons vanaf het begin begeleid in de scheiding. Ik heb dat persoonlijk als heel prettig ervaren. Hij is professioneel, kent alle wetten en regels uit zijn hoofd, maar straalt bovenal ook rust uit. En gezien de uitkomst, geen vechtscheiding en rust en positiviteit.
    04-01-2021 Kelly, Nijhof
    Herman heeft ons goed begeleid om alles te regelen omtrent onze scheiding met kinderen. Als het nodig is, legt hij alles nog een keer rustig uit totdat alles helemaal duidelijk is. Hij verplaatste zich in ons allebei. Uiteindelijk stond alles snel op papier.
    13-12-2000 Suzanne, Genemuiden

Veelgestelde vragen

In veel gevallen is het niet nodig om naar de rechter te gaan als je ervoor kiest om mediation te gebruiken bij je scheiding. Mediation is een alternatieve vorm van geschillenbeslechting die tot doel heeft om onderlinge overeenstemming te bereiken zonder tussenkomst van een rechter.

Tijdens het mediationproces werk je samen met je partner en de mediator om tot afspraken te komen over zaken als eigendommen, financiën, ouderschap en andere relevante kwesties. Als jullie overeenstemming bereiken, zal de mediator helpen bij het opstellen van de juridische documenten, zoals het echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan.

Deze overeenkomsten kunnen vervolgens worden ingediend bij de rechtbank om goedgekeurd en bekrachtigd te worden. De rechter zal de overeenkomsten doorgaans goedkeuren, tenzij ze in strijd zijn met de wet of het algemeen belang.
Het voordeel van een scheidingsmediator is dat het proces flexibel is en dat de beslissingen worden genomen door jou en je partner, in plaats van door een rechter. Het kan vaak leiden tot snellere en meer bevredigende oplossingen, omdat jullie de controle hebben over de uitkomst.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat mediation niet geschikt is voor alle scheidingen. In sommige gevallen, zoals bij huiselijk geweld of extreme onenigheid tussen de partners, kan het noodzakelijk zijn om juridische stappen te ondernemen en de tussenkomst van de rechter te zoeken. Een advocaat kan je helpen bepalen of scheidings mediation geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Ja, kinderen worden zeker betrokken bij scheidings mediation, vooral als er beslissingen genomen moeten worden met betrekking tot het ouderschap en de opvoeding. Het welzijn en de belangen van de kinderen staan centraal in het mediationproces.

Tijdens de scheidings mediation kunnen de ouders met de hulp van de mediator een ouderschapsplan opstellen. In dit plan worden afspraken vastgelegd over zaken als het ouderschapschema, de verdeling van de opvoedingstaken, communicatie tussen de ouders, kinderalimentatie en eventuele andere belangrijke kwesties met betrekking tot de kinderen.

Het ouderschapsplan houdt rekening met de specifieke behoeften en belangen van de kinderen, hun leeftijd, ontwikkeling en eventuele speciale omstandigheden. Het doel is om een stabiele en gezonde omgeving voor de kinderen te creëren, waarbij beide ouders betrokken zijn en waarin de behoeften van de kinderen voorop staan.

De mediator kan de ouders begeleiden bij het bespreken van de verschillende aspecten van het ouderschapsplan en hen helpen tot overeenstemming te komen. Daarbij kunnen ook de wensen van de kinderen worden meegenomen. Afhankelijk van de leeftijd en volwassenheid van de kinderen, kan de mediator ervoor kiezen om ze rechtstreeks te betrekken in het proces, bijvoorbeeld door ze de mogelijkheid te geven hun mening te uiten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de betrokkenheid van kinderen in de scheidings mediation altijd moet gebeuren met hun welzijn en comfort als prioriteit. Als kinderen te jong zijn of niet in staat zijn om hun mening te uiten, kunnen andere methoden worden gebruikt, zoals het raadplegen van een kinderpsycholoog of -therapeut, om hun behoeften en belangen te begrijpen.
Het uiteindelijke doel van het betrekken van kinderen bij scheidings mediation is om beslissingen te nemen die het beste zijn voor hun welzijn en om een co-ouderschapsregeling tot stand te brengen die de stabiliteit, communicatie en betrokkenheid van beide ouders bevordert.

Kortom, de voordelen van een scheidingsmediator

Mediation verloopt sneller dan een rechtbankprocedure
De kosten van een mediator zijn veel lager ten opzichte van een advocaat
Je voorkomt een vechtscheiding in de rechtszaal, want tijdens de bemiddelingsgesprekken worden concrete en toekomstbestendige afspraken gemaakt. Dit is zeer belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn
In de rechtbank is er eigenlijk maar één winnaar en dat zijn nooit de kinderen. Gemaakte afspraken tijdens de scheidingsbemiddeling hebben een langere houdbaarheidsdatum dan opgelegde afspraken door een rechter. Mediation is dus niet alleen tijdens, maar ook na de scheiding een betere oplossing voor iedereen
Een mediator kan de juridische afhandeling ook voor zijn rekening nemen. Jullie hoeven dan zelf geen voet in de rechtbank te zetten

Scheiden en financieel

Een echtscheiding ontslaat u niet van de plicht om financieel voor elkaar en uw eventuele kinderen te blijven zorgen. Deze onderhoudsplichten zijn in de wet vastgelegd als partner- en kinderalimentatie. De hoogte en duur van de alimentatie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, draagkracht en behoefte.

Laat ons je alimentatie berekenen

Vraag een berekening op.

berekening op

Naam(Vereist)
Untitled(Vereist)

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Bel Mediator Herman: 06 24 10 40 77
Herman Schaeffer
Mediator
foto-footer
© 2024 Gemaakt door CustomerScope
chevron-downchevron-right