Een ouderschapsplan schept duidelijkheid en structuur voor alle betrokkenen in het tumult rond een scheiding. Het ouderschapsplan is verplicht om op te stellen voor ouders die uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben. Dit geldt zowel voor samenwonenden, getrouwde stellen en geregistreerd partners.
In het plan komen alle afspraken te staan die jullie maken over jullie minderjarige kinderen. Hier kun je heel ver in gaan, door bijvoorbeeld ook gedetailleerde afspraken te maken over de opvoeding, maar dit hoeft niet. Een aantal onderwerpen dienen verplicht opgenomen te worden in een ouderschapsplan:
de omgangsregeling en de verdeling van de vakanties
de afspraken over de kosten van de kinderen (kinderalimentatie)
de verdeling van de zorg- en opvoedtaken
De voordelen van Schaeffer huwelijksmediation.
Het eerste gesprek is altijd gratis en 100% vertrouwelijk
Wij zetten onderstaand de situaties voor jullie op een rijtje:
Jullie zijn getrouwd, hebben minderjarige kinderen, jullie kinderen zijn binnen het huwelijk geboren of onze kinderen zijn door de vader erkend, jullie zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen
Jullie zijn een geregistreerd partnerschap aangegaan, jullie kinderen zijn binnen dit partnerschap geboren of onze kinderen zijn door de vader erkend, jullie zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen
Jullie zijn samenwonend en hebben gezamenlijk het gezag over de kinderen, jullie zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen en zetten beide een handtekening onder het ouderschapsplan
Jullie zijn samenwonend en één van jullie heeft het gezag over de kinderen, jullie mogen een ouderschapsplan op stellen
Jullie hebben gezamenlijk gezag over de kinderen, jullie zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen en zetten beide een handtekening onder het ouderschapsplan
Kinderen en echtscheiding
Muriël Bosgra is kindbehartiger en samenwerkingspartner van Herman Schaeffer. Zij is ervaren in het praten met kinderen van ouders die gaan scheiden. Muriël ondersteunt ouders bij het opstellen van het ouderschapsplan door ook met de kinderen te praten. Zodat hun stem in de echtscheiding is gewaarborgd.
Een aantal onderwerpen dienen verplicht opgenomen te worden in een ouderschapsplan:
de omgangsregeling en de verdeling van de vakanties
de afspraken over de kosten van de kinderen (kinderalimentatie)
de verdeling van de zorg- en opvoedtaken
Jullie kunnen kiezen voor co-ouderschap. Hierbij verdelen jullie de kosten en de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen gelijk.
Jullie kunnen er ook voor kiezen dat de kinderen bij één van jullie gaan wonen. Jullie dienen dan vervolgens af te spreken hoe vaak de kinderen de andere ouder zien (ook wel de niet-verzorgende ouder genoemd). Dit heet een zorgregeling of omgangsregeling. Hiervoor geldt geen standaardregeling. Jullie beslissen hier samen over.
Houd bij de beslissing rekening met:
de wensen van de kinderen, school, hobby’s en sport van de kinderen
de manier en de frequentie waarop jullie elkaar informeren
de manier waarop jullie met elkaar overleggen over belangrijke te nemen beslissingen
Daarnaast is het slim om alvast afspraken te maken over bijvoorbeeld de schoolkosten maar bijvoorbeeld ook wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen. Over het contact met de beide families kunnen jullie ook iets opnemen in het ouderschapsplan.
Het ouderschapsplan wordt – als u gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had – uiteindelijk toegevoegd aan het echtscheidingsconvenant en ingediend bij de rechter.
Een echtscheiding ontslaat u niet van de plicht om financieel voor elkaar en uw eventuele kinderen te blijven zorgen. Deze onderhoudsplichten zijn in de wet vastgelegd als partner- en kinderalimentatie. De hoogte en duur van de alimentatie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomen, draagkracht en behoefte.
Je kan natuurlijk samen om tafel gaan zitten en alles op papier zetten, maar het moet wel in de juiste vorm gegoten worden. Daarnaast moet je erop letten dat het document aan alle juridische en wettelijke eisen voldoet. Een mediator kan jullie hierbij helpen.
Onder het door jullie beiden vastgestelde ouderschapsplan kunnen jullie allebei vervolgens een handtekening onder zetten en daarmee hebben jullie een rechtsgeldig document. Zijn jullie bezig met het regelen van de scheiding met bijvoorbeeld een mediator? Neem dit ouderschapsplan dan mee. Dit wordt dan met de mediator goed doorgenomen om te kijken of er niets over het hoofd is gezien, en kan vervolgens aan het convenant worden toegevoegd.
Stel gerust je vragen
Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.