Ik ga scheiden, wat zijn de voordelen van een mediator?

Ik ga scheiden, wat zijn de voordelen van een mediator?

Het inschakelen van een mediator als je gaat scheiden kan verschillende voordelen bieden, zowel emotioneel als praktisch. Wij hebben de voordelen voor jou op een rijtje gezet. Lees ze hieronder.

Een mediator is een neutrale derde partij die geen belang heeft bij de uitkomst van jouw scheiding. Dit betekent dat ze objectief en onpartijdig zijn en geen van beide echtgenoten bevoordelen. Dit kan helpen om een eerlijke en evenwichtige oplossing te bereiken.

Mediators zijn getraind in conflictbemiddeling en communicatie. Ze kunnen helpen om de communicatie tussen de echtgenoten te verbeteren en conflicten te verminderen, wat de scheidingsprocedure minder stressvol kan maken. Bovendien kan de mediator jullie begeleiden bij het omgaan met de emotionele aspecten van de scheiding.

Daarnaast kan in veel gevallen mediation kosteneffectiever zijn dan een juridische strijd in de rechtbank. Later in dit blog gaan we uitgebreider in op de kosten.

Mediation kan bovendien vaak sneller verlopen dan een juridische procedure, omdat het proces flexibeler is en niet gebonden is aan de rechtbankagenda.

Mediators helpen jullie beiden om oplossingen te vinden die specifiek zijn voor jullie situatie. Dit kan leiden tot creatievere regelingen en overeenkomsten die beter aansluiten bij jullie behoeften en de behoeften van jullie kinderen.

Mediation is een privéaangelegenheid en de gesprekken die tijdens de sessies plaatsvinden, zijn vertrouwelijk. In tegenstelling tot juridische procedures die openbaar zijn, biedt mediation meer privacy.

Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, kan een mediator helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan die in het belang van de kinderen is en de communicatie tussen beide ouders bevordert.

Het is echter belangrijk op te merken dat mediation niet voor alle situaties geschikt is. In gevallen van huiselijk geweld, misbruik of wanneer er ernstige ongelijkheid is tussen de echtgenoten, kan mediation mogelijk niet veilig of effectief zijn.

 

foto-footer

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt.

Bel mediator Herman op 0624104077

 

Hoe vind ik een goede mediator voor mijn scheiding?

Het vinden van een goede mediator voor jouw scheiding vereist zorgvuldig onderzoek. Hierna lees je de stappen die je kunt volgen om een geschikte mediator te vinden voor jouw scheiding.

Begin met het vragen aan vrienden, familieleden, collega's of andere mensen in je netwerk die ervaring hebben met scheiding en mediation. Zij kunnen je mogelijk verwijzen naar mediators door wie ze zelf geholpen zijn en vertrouwen.

Mediators kunnen lid zijn van professionele organisaties zoals de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) in Nederland of vergelijkbare organisaties in andere landen. Deze organisaties kunnen directories aanbieden van gecertificeerde mediators. Je kunt hun websites raadplegen om mediators bij jou in de buurt te vinden Zorg ervoor dat de mediator gecertificeerd is en de nodige opleiding heeft gevolgd. Vraag naar hun certificering en ervaring in familie- en echtscheidings mediation.

Gebruik daarnaast online zoekmachines om mediators in jouw regio te vinden. Lees reviews en bekijk de websites van mediators om meer te weten te komen over hun achtergrond, specialisaties en ervaring.

Maak vervolgens een lijst van mediators die je interessant lijken en plan een initieel gesprek met hen. Tijdens dit gesprek kun je vragen stellen over hun ervaring, opleiding, aanpak en tarieven. Dit is ook een kans om te beoordelen of je een goede klik hebt met de mediator, omdat vertrouwen en communicatie belangrijk zijn tijdens het proces van je scheiding.

Vraag ook om referenties van eerdere klanten van de mediator. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in hoe de mediator heeft gepresteerd in voorgaande zaken.

Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de mediator de tarieven structureert en vergelijk deze tarieven met andere mediators in je omgeving.

Bij het kiezen van een mediator is het essentieel om de tijd te nemen en de juiste persoon te vinden die past bij jouw unieke situatie en behoeften. Vertrouw op je intuïtie! Uiteindelijk is het belangrijk dat je een goede verstandhouding hebt met de mediator en dat je vertrouwen hebt in zijn of haar vermogen om je te begeleiden tijdens het scheidingsproces.

 

Welke soorten scheidingen zijn er? Lees hier meer over op deze pagina.

 

Of toch liever een advocaat mijn scheiding laten regelen?

Om je te helpen bij deze beslissing zetten we eerst het verschil tussen een mediator en een advocaat voor je op een rijtje.

Mediationgesprekken zijn vertrouwelijk, dat betekent dat wat tijdens de sessies wordt besproken, niet kan worden gebruikt in een eventuele rechtszaak. In tegenstelling tot juridische procedures die openbaar zijn.

Een mediator is een onpartijdige derde partij die helpt bij het faciliteren van gesprekken en onderhandelingen tussen jou en je ex-partner. Een advocaat daarentegen vertegenwoordigt jouw belangen en biedt juridisch advies en bijstand tijdens het scheidingsproces. Een advocaat adviseert jou over je rechten en opties volgens de wet.

Het primaire doel van een mediator is om de communicatie te verbeteren en beide partijen te begeleiden bij het bereiken van een overeenkomst die voor hen beiden aanvaardbaar is. Ze proberen conflicten te verminderen en een oplossing te vinden die in het belang is van beide partijen. De advocaat echter vertegenwoordigt de belangen van zijn eigen cliënt en streeft ernaar om het beste resultaat voor die cliënt te behalen.

Mediators hebben weliswaar kennis van juridische kwesties maar verstrekken meestal geen juridisch advies of vertegenwoordigen jou niet in de rechtbank. Ze kunnen uiteraard wel helpen bij het opstellen van juridisch bindende overeenkomsten. Advocaten hebben diepgaande kennis van de wet en kunnen jou adviseren over hoe de wet van toepassing is op jouw specifieke situatie.

Mediation is vaak kosteneffectiever dan een juridische strijd, omdat je slechts één mediator betaalt in plaats van afzonderlijke advocaten voor jou en je partner. Advocaten rekenen per uur of per zaak en zijn doorgaans duurder dan mediation, vooral als de scheiding gecompliceerd is of leidt tot een juridische strijd.

Hoe lang duurt mijn scheiding met een mediator?

De duur van een scheiding met hulp van een mediator kan sterk variëren en hangt af van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de zaak, de bereidheid van beide partijen om samen te werken en de snelheid waarmee overeenstemming wordt bereikt. Over het algemeen zijn er geen vaste tijdslijnen voor scheidings mediation. Hieronder noemen we enkele factoren uit onze praktijk die van invloed kunnen zijn op de tijdsduur.

Als jij en je partner het eens zijn over de belangrijkste kwesties, zoals eigendomsverdeling, alimentatie en voogdijregelingen, zal de scheiding waarschijnlijk sneller worden afgehandeld. Als er echter ingewikkelde financiële kwesties of onenigheid over belangrijke zaken is, kan het langer duren om tot overeenstemming te komen.

De aard van jullie financiële situatie en juridische kwesties kan de duur beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als er veel activa zijn die verdeeld moeten worden, kan dit meer tijd kosten om te evalueren en te verdelen.

Nadat jullie overeenstemming hebben bereikt, moeten de juridische documenten worden opgesteld en ingediend bij de rechtbank. De tijd die het kost om juridische goedkeuring te krijgen, kan variëren afhankelijk van de rechtbank en de wachttijden in jouw rechtsgebied.

Over het algemeen is mediation vaak sneller dan het voeren van een juridische strijd in de rechtbank. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en open te staan voor samenwerking om het proces zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Je kunt ook je mediator raadplegen voor een schatting van de verwachte tijdsduur op basis van jullie specifieke situatie.

Wat zijn de kosten van mediation voor mijn scheiding?

De kosten van mediation bij een scheiding variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de locatie, de complexiteit van de zaak, de mediator zelf en de duur van het mediationproces. Neem de  volgende overwegingen mee in je besluit.

Mediators brengen doorgaans kosten in rekening op basis van een uurtarief. Het tarief van een mediator kan variëren afhankelijk van hun ervaring, locatie en specialisatie. Sommige mediators rekenen een vast uurtarief, terwijl anderen een variabel tarief hanteren op basis van de complexiteit van de zaak.

De duur van het mediationproces wordt vaak bepaald door het aantal sessies. Elke sessie brengt doorgaans kosten met zich mee, dus hoe meer sessies, hoe hoger de totale kosten. Als jouw scheiding bijvoorbeeld complexe financiële en juridische kwesties omvat, kan dit leiden tot meer sessies en dus hogere kosten.

Na de mediation dienen juridische documenten te worden opgesteld om de overeenkomst vast te leggen. De kosten voor het opstellen van deze documenten kunnen variëren.

Daarnaast kan er sprake zijn van bijkomende kosten, zoals administratieve kosten, kosten voor het indienen van documenten bij de rechtbank en eventuele reiskosten voor de mediator als de mediation op verschillende locaties plaatsvindt.

Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken met de mediator over de tariefstructuur en kosten. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe de kosten worden berekend en wat er wel en niet is inbegrepen in het tarief. Vraag om een schatting van de totale kosten op basis van jouw specifieke situatie.

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Bij Schaeffer Mediation gaan we vertrouwelijk om met wat je ons vraagt. Wij stellen je op je gemak en helpen  je verder naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Voor elke nieuwe stap is beweging nodig, zet je dus over die drempel en bel ons op 0624104077.

Download gratis

Handige checklist als je wilt scheiden

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen.
Download gratis

Lees ook 

Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden.
Lees meer

Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor het eerst verantwoordelijk voor de kinderen.
Lees meer

Mediation na een scheiding

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators zorgvuldig en aandachtig en geven in de gesprekken ruimte aan alle emoties.
Lees meer
1 2 3 6

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Bel Mediator Herman: 06 24 10 40 77
Herman Schaeffer
Mediator
foto-footer
© 2024 Gemaakt door CustomerScope
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram