Wat doet een mediator bij een scheiding?

Wat doet een mediator bij een scheiding?

Als huwelijkspartners ben je steeds bezig elkaar te vinden. Veel ervaringen deel je met elkaar, andere beleef je alleen. Je komt nader tot elkaar of er ontstaat afstand. Als de verwijdering groter is dan de aantrekking en als de liefde niet meer vanzelfsprekend is, dan voel je dat er een kloof ontstaat. Dat is pijnlijk, want je hebt ervoor gekozen om je leven met de ander te delen. Kun je de stukken lijmen of is jullie relatie echt stuk? Vertel je eigen verhaal. Je verdriet en moedeloosheid, je verwachtingen en dromen. Samen met de mediator bij een scheiding mediator bij een scheiding bekijk je welke weg voor jullie realistisch is.

 

Wat is mediation bij een scheiding?mediator bij een scheiding

Mediation is Engels voor bemiddelen. Dit bemiddelen heeft meestal met conflicten te maken. Daarom denken we bij mediation meteen aan conflictbemiddeling. Deze bemiddeling kan op zeer veel verschillende vlakken worden toegepast, maar is altijd onpartijdig.

 

Maar wat doet een mediator bij een scheiding?

Een mediator fungeert als tussenpersoon tijdens een conflict. Hij of zij is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar, die helpt om een probleem op te lossen. Een mediator is geen belangenbehartiger zoals een advocaat en neemt ook geen standpunt in zoals een rechter. Bij mediation draait het er vooral om dat de verschillende partijen met elkaar in gesprek gaan en samen een oplossing vinden voor hun onderlinge probleem. De mediator begeleidt en faciliteert dat proces.

Het besluit te gaan scheiden volgt meestal op een moeilijke periode. De belangen die vroeger wederzijds waren, lijken opeens volkomen tegengesteld. Door de emoties ontstaat vaak de verleiding om met elkaar de strijd aan te gaan en de rechter dan maar te laten beslissen.

 

De mediator voorkomt een beslissing van de rechter

Een beslissing van de rechter sluit het echtscheidingsproces wel af, maar geeft geen oplossing voor eventuele conflicten. Integendeel, die verharden meestal alleen nog maar. Dat is niet alleen funest voor de onderlinge relatie, maar ook, als er kinderen zijn, voor de ouderrelatie die na echtscheiding immers blijft bestaan. Door bemiddeling van de mediator kun je zo’n frustrerend proces voorkomen.

 

De mediator bij een scheiding geeft de beste waarborgen om samen ouder te blijven

In het tumult rond een scheiding kan de relatie met je kind onder druk komen te staan. Je bent niet meer de vertrouwde papa of mama. Dat wil je graag herstellen.

De mediator bij een scheiding zorgt ervoor dat jullie samen het ouderschap in de toekomst inhoud kunt blijven geven en begeleidt jullie op een heel natuurlijke wijze om van ex-partners naar collega ouders te groeien.

 

Een mediator is sneller en goedkoper

De mediator is een bruggenbouwer, terwijl de advocaat juist zoekt naar de tegenstellingen. Alleen al daarom verloopt het mediation proces sneller en is het veel goedkoper. Kiezen voor een mediator betekent de goedkoopste en kortste weg naar afspraken, waar beide partijen zich comfortabel bij voelen.

Je hoeft niet altijd alle kosten van mediation zelf te dragen. Vaak worden de mediator kosten gedeeld door de twee partijen. Als je beneden een bepaalde inkomensgrens leeft kun je mogelijk een bijdrage ontvangen. Informeer hiervoor bij onze mediator. Wat de precieze kosten van mediation zijn is afhankelijk van het aantal sessies.

 

Een mediator heeft meer aandacht voor financiële kwesties

De afspraken die jullie tijdens het mediation traject maken, bijvoorbeeld over partner- of kinderalimentatie, maar ook over bijvoorbeeld pensioen en jullie (koop)huis, hebben gevolgen voor jullie financiële plaatje in de toekomst. Mediation en financieel advies gaan altijd hand in hand, dat is onze ervaring en overtuiging.

Advocaten en rechters zijn juridisch geschoold en volgen strikt de wet en regels. De mediator kent die wet en regels ook, maar combineert ze met financiële kennis, ervaring en de nodige creativiteit. Vaak blijkt er immers meer mogelijk te zijn, dan op basis van de regels eerst verondersteld wordt.

 

Hoelang duurt een scheiding met mediation?

Door de jarenlange ervaring en specialisatie, is de werkwijze van onze scheidingsmediators heel efficiënt en volstaan gemiddeld 2 à 3 gesprekken. In meerderheid wordt het mediation proces binnen 1 maand afgerond, maar uiteraard bepaal jij zelf hoeveel tijd je nodig heeft. Emoties laten zich nu eenmaal niet aan tijd binden.

Gemiddeld duurt de afwikkeling bij de rechtbank daarna nog eens 2 à 3 weken. In totaal zal het scheidingsproces ongeveer anderhalve maand in beslag nemen.

 

Download gratis

Handige checklist als je wilt scheiden

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen.
Download gratis

Lees ook 

Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden.
Lees meer

Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor het eerst verantwoordelijk voor de kinderen.
Lees meer

Mediation na een scheiding

Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators zorgvuldig en aandachtig en geven in de gesprekken ruimte aan alle emoties.
Lees meer
1 2 3 7

Stel gerust je vragen

Als het om mediation gaat, zijn veel vragen heel persoonlijk. Herman Schaeffer gaat vertrouwelijk om met wat je hem vraagt. Hij stelt je op je gemak en helpt je concreet naar een volgende stap. Het eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.
Bel Mediator Herman: 06 24 10 40 77
Herman Schaeffer
Mediator
foto-footer
© 2024 Gemaakt door CustomerScope
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram