De feestdagen zijn een tijd van warmte, samenzijn en tradities. Maar na een echtscheiding kunnen ze ook een bron van spanning en verdriet zijn, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Hoe ga je hiermee om?
Dit blog biedt concrete do's en dont’s om de feestdagen zo fijn mogelijk te maken, met de nadruk op wat het beste is voor de kinderen.
Na een scheiding verandert veel, ook hoe je de feestdagen viert. Voor kinderen zijn de feestdagen vaak een tijd vol herinneringen, maar deze herinneringen kunnen nu ook gepaard gaan met een gevoel van gemis.
Het is belangrijk om rekening te houden met deze emoties en hen te helpen omgaan met de veranderingen.
Een open dialoog met je ex-partner is cruciaal om de feestdagen soepel te laten verlopen.
Bespreek vroegtijdig wie de kinderen wanneer ziet, en wees bereid om compromissen te sluiten. Stem ook af over de kadootjes, zodat er geen dubbelingen of ongelijkheden ontstaan.
Zorg ervoor dat je beslissingen neemt vanuit het perspectief van de kinderen. Vraag hen wat zij belangrijk vinden tijdens de feestdagen en probeer, waar mogelijk, aan hun wensen tegemoet te komen.
Dit kan variëren van het samen opzetten van de kerstboom tot het vieren van een specifieke traditie.
Het opstellen van een concreet ouderschapsplan voor de feestdagen kan veel stress voorkomen.
Maak afspraken over wie welke dag viert met de kinderen, bijvoorbeeld Kerstavond bij jou en Eerste Kerstdag bij je ex-partner.
Na een scheiding is het soms onmogelijk om oude tradities voort te zetten. Dit biedt tevens een kans om nieuwe tradities te creëren.
Denk aan een kerstdiner met andere alleenstaande ouders of een jaarlijkse filmavond met de kinderen. Nieuwe rituelen helpen om een gevoel van continuïteit te bieden.
Conflicten met je ex-partner tijdens de feestdagen hebben vaak een negatief effect op kinderen.
Spreek af dat je discussies zoveel mogelijk vermijdt in hun bijzijn en focus op samenwerking. Het gaat uiteindelijk om het welzijn van de kinderen.
Veel ouders voelen zich schuldig dat de feestdagen voor hun kinderen anders zijn na een scheiding.
Onthoud dat het niet draait om perfectie, maar om liefde en aandacht. Probeer een balans te vinden tussen kadootjes geven en tijd samen doorbrengen.
Sommige ex-partners kiezen ervoor om samen de feestdagen te vieren, terwijl anderen ervoor kiezen om de dagen te splitsen. Beide opties hebben hun voordelen.
Het belangrijkste is om te kiezen wat het beste is voor de kinderen en de omstandigheden.
De feestdagen kunnen eenzaam aanvoelen als je niet samen met je kinderen bent. Plan alternatieve activiteiten, zoals een etentje met vrienden.
Wees niet bang om steun te zoeken bij familie. Het is een kans om zelf nieuwe herinneringen te maken.
Vermijd veelvoorkomende valkuilen zoals competitie met je ex-partner, je kinderen betrekken bij conflicten, of overdreven kadootjes kopen uit schuldgevoel.
Deze fouten kunnen het welzijn van de kinderen schaden.
Zoek een mediator om afspraken te verbeteren. Het welzijn van de kinderen moet vooropstaan.
Nee, vermijd dat kinderen het gevoel hebben te moeten kiezen.
Focus op zelfzorg en het creëren van nieuwe rituelen.
Erken hun emoties en bied troost, maar blijf positief.
Overleg met je ex-partner en wees flexibel binnen een vooraf besproken ouderschapsplan.
Ja, mediators zoals Schaeffer Mediation kunnen jou ondersteunen.