Blog

Wat kost mediation?

Wat kost mediation?

Er zijn geen vastgestelde kosten voor mediation. De kosten verschillen per mediator. Het hangt af van de duur en het aantal keren dat je een mediator raadpleegt. Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. Jullie kunnen andere afspraken maken over de verdeling. Dit leg je dan vast in de mediation overeenkomst.

Om na te gaan of je in aanmerking komt voor een vergoeding, kun je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand terecht. In veel gevallen is toevoeging mogelijk. Je krijgt dan alleen nog te maken met een eenmalige eigen bijdrage vanaf € 55,00. De exacte hoogte is afhankelijk van je persoonlijke inkomen en/of vermogen.

 

Gezamenlijk betalen tijdens een gerechtelijke procedure

Kies je voor mediation tijdens een gerechtelijke procedure, dan betalen de partijen gezamenlijk de kosten voor de mediator.

 

Gesubsidieerde mediation

De overheid vergoedt soms een deel van de kosten die je maakt als je een mediator nodig hebt. Dit hangt af van het inkomen van jou en je partner en het vermogen dat je bezit. Zoals hierboven ook al genoemd betaal je wel altijd een eigen bijdrage van minimaal € 55.

Je kunt de bijdrage niet zelf aanvragen. Dit doen wij voor je bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Wat is de hoogte van mijn eigen bijdrage?

Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je eigen bijdrage. Je vermogen en woonsituatie tellen ook mee. Jouw inkomen en vermogen wordt opgevraagd bij de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft jouw inkomen en vermogen van twee jaar geleden aan ons door. Het inkomen en vermogen van jouw partner wordt ook bekeken als jij op het moment van de aanvraag:

 • Samenwoont,
 • Getrouwd bent,
 • Een geregistreerd partnerschap heeft.

 

Voor elke toevoeging betaal je een volledige eigen bijdrage.

Jouw mediator dient voor een vervolgprobleem in dezelfde kwestie een nieuwe toevoeging aan te vragen. Bijvoorbeeld voor een beroep bij de rechtbank, na een bezwaar bij de gemeente. Jij betaalt dan voor het bezwaar een eigen bijdrage en nogmaals een eigen bijdrage voor het beroep.

 

Gratis handige checklist, wat je beslist moet weten

In deze handige checklist krijg je 15 punten aangereikt die van belang zijn bij een scheiding. Het zal je helpen overzicht te krijgen, zodat je je kunt focussen op de zaken die voor jou echt van belang zijn.

 e boek echtscheidingsmediation image

 Download gratis, klik hier

 

Vergoeding mediation bij verzekeraar

Heb je een rechtsbijstandsverzekering afgesloten? Informeer dan bij je verzekeraar of deze mediation vergoedt.

 

Bij zakelijke conflicten

Voor team- en business-mediation hanteer ik een uurtarief van € 150/180,00 (excl. btw), afhankelijk van de complexiteit van de opdracht. Ik werk niet op offertebasis, aangezien een traject zich van tevoren moeilijk laat voorspellen. Je kunt als bedrijf, team of als twee betrokkenen op elk moment beginnen of eindigen met de mediation. Verwacht van mij geen dwingende managementadviezen. Wel begeleiding bij het beëindigen van conflicten en het vinden van nieuw perspectief.

 

Bij conflicten binnen de familie

In een aantal gevallen kun je gebruik maken van vergoedingen. Omdat ik, Herman Schaeffer, als geaccrediteerd familiemediator ingeschreven sta bij de Raad voor Rechtsbijstand, kun je als het om familiemediation gaat tot een bepaalde inkomens- en vermogensgrens aanspraak maken op gesubsidieerde mediation (dit heet een toevoeging). De kosten die je maakt voor mediation worden dan grotendeels vergoed door de overheid.

 

Smalle beurs regeling

Mocht je graag individuele (conflict) coaching ontvangen en heb je het niet al te breed, dan is er uiteraard overleg mogelijk met betrekking tot de vergoeding. Laat de financiële kant van de zaak je niet weerhouden om contact te maken.

 

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Voor informatie over het actuele uurtarief kun je gerust contact opnemen met ons kantoor. Je bent van harte welkom!

Vul alstublieft uw naam in.

Vul alstublieft uw e-mail adres in.

Vul alstublieft uw telefoonnummer in.

Vul alstublieft een bericht in.

Ga akkoord met de privacy voorwaarden

 

 

 

 

Lees ook :

 • Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

  Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering

  Partneralimentatie en kinderalimentatie indexering Maar eerst, wat is nou partneralimentatie en wat kinderalimentatie?   Partneralimentatie Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap? Dan...
 • Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

  Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!

    Na de scheiding alleen op vakantie met je kinderen!   Een scheiding is stressvol, en na de scheiding voor het eerst alleen op vakantie met de kinderen vinden veel ouders moeilijk. In je eentje voor...
 • Mediation na een scheiding

  Mediation na een scheiding

  Mediation na een scheiding Een scheiding is een moeilijk en verdrietig proces. Er verandert veel voor zowel de ouders als de kinderen. Tijdens dit vaak emotionele proces luisteren onze mediators...