Samenwerking met Kindbehartiger

Kindbehartiger – een noodzakelijke aanvulling op scheidingsmediation

Samen met kindbehartiger Muriël Bosgra probeer ik als mediator verantwoordelijkheid te nemen voor de rechtmatige plaats van het minderjarige kind in een echtscheidingsproces. In mijn praktijk wordt het Ouderschapsplan niet besproken, zonder dat Muriël daarbij betrokken wordt. Muriël is namelijk naast MfN registermediator in haar eigen praktijk Klein & Groot Mediation ook een bevlogen en deskundige kindbehartiger. Een professional met een missie, namelijk: hulp rondom echtscheiding zodanig beter vormgeven, dat er meer bereikt kan worden voor kinderen en hun ouders. Ze gaat voor minder conflict en meer rust. Hieronder laat ik haar zelf aan het woord om zichzelf aan je voor te stellen.

Muriël Bosgra

Gesprek met kinderen

“Als Kindbehartiger ga ik het gesprek met de kinderen aan. Dit doe ik meestal middels de praatposter “Mijn leven met gescheiden ouders”. Een specifieke gespreksmethode om het leven van een kind te verkennen en de zorgen, de krachten en de wensen in kaart te brengen. De vertaling van de stem van kinderen is niet alleen een letterlijke vertaling, maar ook een vertaling in de context van de scheiding. Ik neem dan ook voldoende tijd en aandacht om dit in beeld te krijgen. De loyaliteit van kinderen naar hun ouders kan soms maken dat ze niet alles kunnen of durven te zeggen. Soms weten zij niet meer goed wat zij willen en dan is het praten met als neutraal iemand heel fijn.”

“De uitkomst van een gesprek kan soms een bevestiging zijn voor ouders dat zij in goede verbinding staan met hun kind, maar het kan ook tot verbazing of verrassing leiden. De ervaring leert dat wat uit een gesprek met een kind komt, kan afwijken van wat ouders willen opnemen in het ouderschapsplan. Wanneer het lukt om de stem van een kind daadwerkelijk te horen en dit mee te nemen in het ouderschapsplan, dan heeft dit plan veel meer waarde en zal het plan beter uitvoerbaar zijn.”

Ouderschapsplan mee laten groeien met de kinderen

“Ik vind dat het ouderschapsplan mee moet groeien met kinderen, van bijvoorbeeld maat 92 tot aan maat 170 en verder. Daarom is het ook nodig om het plan goed te onderhouden. Dit doe je door blijvend aandacht te hebben en te houden voor de behoeftes en de wensen van kinderen. Na een scheiding worden kinderen geconfronteerd met bijvoorbeeld een verhuizing, nieuwe partners, een samengesteld gezin en het proces van zelf volwassen worden. In gesprek blijven met elkaar met hulp van een kindbehartiger is dan ook aan te raden, ook na de scheiding.”

Meer weten?

Wil je meer weten hierover? Neem gerust contact op met mij via 0624104077 of bel rechtstreeks met Muriël Bosgra via 0615544836. Van harte welkom!