Ik ga scheiden, wat betekent dit voor mijn pensioen?

Geplaatst op door in de categorie Blog

Gebroken hart

Als u gaat scheiden dan zullen er veel dingen voor u gaan veranderen. De meeste prangende zaken zullen uiteraard gaan over eventuele kinderen, over alimentatie, het huis, zaken waar u direct de gevolgen van merkt. Iets wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, maar dat uitermate belangrijk is, is het pensioen. In deze blog leggen we uit waar u op moet letten en wat een mediator hierbij voor u kan betekenen.

Waar heb ik recht op?

De AOW is voor ieder mens persoonlijk. Dit basispensioen zal dan ook nooit worden verdeeld. De pensioenen die eventueel wel verdeeld kunnen worden zijn het werknemers-, ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap en heeft u uw partner (of uw partner u) aangemeld bij het pensioenfonds, dan zal het pensioen verdeeld mogen worden.

Hoe werkt de verdeling?

U heeft allebei recht op de helft van het pensioen voor zover dit is opgebouwd in de periode waarin het huwelijk of het partnerschap van kracht was. Er kan echter ook een andere verdeling worden afgesproken. Dit moet echter binnen twee jaar gebeuren. Gebeurt dat niet, dan zal het pensioenfonds niet zelf het pensioen verdelen, maar moeten de partners dit zelf doen, wat in sommige gevallen uiteraard niet gunstig is.

Hulp van de mediator

Omdat de verdeling van het pensioen dus in hoge mate afhangt van wederzijdse afspraken in de periode na de scheiding, kan de mediator u hierbij enorm van dienst zijn. Zo zullen beide partners de beste keuze kunnen maken. Schaeffer Mediation uit Zwolle vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

Let wel op: een mediator is geen directe adviseur. Algemene informatie is uiteraard beschikbaar, maar voor de specifieke werkzaamheden met betrekking tot het pensioen zal een mediator u doorverwijzen. De mediator heeft in dit geval een sterk netwerk van specialisten die op basis van de specialisatie een scheidend koppel kunnen helpen bij zaken zoals de specificaties van het pensioen. De mediator werkt hierbij als centraal contactpunt.

Neem vandaag nog contact op met Schaeffer Mediation uit Zwolle voor meer informatie en hulp bij uw scheiding.

Terug naar het overzicht